Diş eti hastalıkları, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak dokuların hasar görmesi, sağlıklı form ve yapı özelliklerini kaybetmesi durumudur.  Diş eti hastalıkları, ağız içerisinde çene kemiklerinin ya da dişlerin kaybına neden olabilmesi ile büyük kayıplar meydana getirebilir. Aynı zamanda çeşitli kronik hastalıkların şiddetlenmesinde rol oynayabildiğinden genel sağlığın korunabilmesini güçleştirebilir.

Diş Etinde Hastalık Nasıl Oluşur?

Diş etinde hastalık meydana geldiğinde; sağlıklı sıkı, mat ve soluk pembe renk görünümünün yerini ödemli, gevşek ve parlak kırmızı renk görünümü alır. Bu durumda diş etlerinde; kanama, çekilmeler ve ağrı da gözlenebilir; dişlerde sallanma, yer değiştirme gibi durumlar gözlenebilir. Diş etinde meydana gelen bu hastalıkların ana etkeni ilgili bölgede yerleşim gösteren zararlı bakteri türleridir. Hatalı uygulanan ağız bakımı nedeniyle bu bölgelerde tutulum gösteren bakteriler, diş ya da implant yüzeylerinde bakteriyel plak oluşturur ve bu duruma bağlı olarak diş etinde iltihap oluşabilir.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide diş taşı temizliği (detertraj) ve derin temizlik (küretaj) uygulamaları büyük öneme sahiptir. Çeşitli iyonlar nedeniyle sertleşmiş bakteriyel plaklar olan diş taşları, bölgede bakterilerin daha fazla tutulum gösterebileceği bir alan oluşturarak diş etindeki hastalık durumunu kronik hale getirebilir. Dişlerin ağız içerisinde görülebilen yüzeylerinin bu oluşumlardan temizlenmesi işlemi; detertraj tedavisi için özel ultrasonik cihazlar ve temizleme aletlerinin kullanılması ile gerçekleştirilebilir. Zararlı oluşumların diş etinin altında ve diş kökleri üzerinde birikmesi durumunda ise derin temizlik işlemi olarak da bilinen subgingival küretaj tedavisi uygulanabilir. Subgingival küretaj tedavisi temizliğin yeterli miktarda sağlanabileceği durumlarda uygun temizleme aletleriyle kesi yapılmadan gerçekleştirilir. Kesinin gerekli olduğu ulaşması zor alanların varlığında ise işlem, lokal anestezi altında cerrahi olarak gerçekleştirilebilir. Temizlik tedavilerinin yanı sıra, temizliğin sürdürülebilmesi ve hastanın konforunu tekrar kazanabilmesi amacıyla diş etinin kesilmesi ya da düzenlenmesi (gingivektomi/gingivoplasti) işlemleri de uygulanabilir. Lokal anestezi altında yapılabilen bu uygulamalar sayesinde; diş eti çekilmesi tedavisi yapılarak hassasiyet azaltılabilirken, diş eti büyümelerinde fazla dokunun bölgeden uzaklaştırılarak bölgenin temizliği kolaylaştırılabilir.

Kliniğimiz İzmir diş eti hastalıkları tedavi hizmetlerini sizlere sunar. Siz de Aliağa diş eti hastalıkları tedavisi için uygun bir lokasyon diyorsanız, kliniğimize başvurarak muayene randevunuzu kolayca oluşturabilirsiniz.

Randevu için bu numaradan bize ulaşabilirsiniz

Randevu için bu numaradan
bize ulaşabilirsiniz